Először is tegyük tisztába, mi is a nyelvtan.

Nyelvtan nélkül lehetetlen beszélni, te magad is minden nap használod. Nyelvtan nélkül csak egymás mellé pakolnánk a szavakat, ami a beszédet csak összezavarná. A nyelvtan az, amivel a gondolataid kifejezed, közlöd, hogy milyen időben játszódik a cselekvés, milyen személyben, stb.

A nyelvtan mondhatni a ragasztóanyag, ami összetartja a mondatokat.

Pontosítsunk: nyelvtani szabályokat sose tanulj meg!

A nyelvtani szabályokat meg kell értened, és utána gyakorolnod kell. Ha a beszélt nyelv fontos számodra, akkor HANGOSAN, SZÓBAN KELL GYAKOROLNOD.

Nyelvtani szabályokat sose tanulj meg, hanem vidd alkalmazásba és gyakorold szóban!

Rengeteg tanuló keres fel, hogy gondja van a hallás utáni értéssel, a beszéddel, és azt várja tőlem, hogy olyan beszédgyakorlatokat adok át, amivel egy csapásra megszólal! Kellenek az alapok! Fontos, hogy tudd az igeidőket használni. Ha folyton csak teszteket töltesz ki, akkor nem fog menni, szóban kell alkalmaznod.

Ha még egy egyszerű mondatot sem tudsz szóban gondolkodás nélkül összehozni, akkor először azt kell gyakorolnod, ezért alkottam meg úgy a tanfolyamom, ahogy van.

Ha már megy az egyszerű mondatalkotás, jöhetnek a rövid szövegek, párbeszédek, és a bonyolultabb, összetettebb mondatok is.

Sok esetben a saját nyelved az akadály.

Ha évek óta tanulsz angolul, azaz próbálkozol, akkor nagy valószínűséggel saját anyanyelved az akadály. Igen, ez így van, bármilyen meglepő. Sokan vannak, akik bár beszélik a magyar nyelvet, sok szót nem értenek. Igaz ez a nyelvtani szavakra is, hiszen az iskolában “szuper” oktatást kaptunk nyelvtanból, és nagy valószínűséggel felét sem értettük. De ezek a “nem-értések” megmaradtak benned. Ha nem tudod, mi a főnév, melléknév és egyéb alapvető nyelvtani kifejezéseket nem értesz, mert tanulmányaid során átsiklottál rajtuk, akkor bizony az angol kínszenvedés lesz.

Tehát, ami fontos:

  • Tedd tisztába az alapvető fogalmakat, hiszen a legtöbb tanfolyam feltételezi rólad, hogy ezeket már tudod, nem fogja elmagyarázni!

  • Ne tanulj nyelvtani szabályokat! A nyelvtani szabályokat olvasd el, értsd meg, és főleg szóban gyakorold be!

  • Akár olvasott akár hallás utáni szövegértést végzel, dolgozd fel a szöveget! Figyelj oda az igeidőkre, a szókapcsolatokra, és ha számodra új, vagy bizonytalanságot ad, akkor gyakorold be őket, mielőtt egy következő feladatra mennél.

  • Ha új szót tanulsz, ne önállóan tanuld, hanem alkoss mondatokat! Bár úgy érzed, a tanulás folyamata így tovább tart, sokkal nagyobb eséllyel jegyzed meg a szavakat. Ráadásul a mondatalkotást is gyakorlod. Ha például igét tanulsz, akkor igyekezz olyan mondatokat is mondani, amelyekben különböző igeidők vannak! Ha melléknevet tanulsz, akkor érdemes olyan mondatokat is mondanod, amelyekben fokozás van. Hiszen gondolj csak bele! Azt a szót tanulod, hogy LISTEN, viszont különböző igeidőkben már másképp hangzik, másképp szól. Ezt is fel kell ismerned, és ha így tanulod a szavakat, akkor a nyelvtan nem száraz és unalmas valami lesz.