A mindennapi angol nyelv szavai – 12. rész

Íme itt a 12.  szóteszt, jöhetnek az új szavak. Ez ismét KET vizsga szókincse. Erről részletesen olvashatsz a korábbi szóteszteknél, itt már nem terhellek vele, jöjjön a gyakorlat!

TUDD MEG, MENNYIRE VAGY JÁRTAS AZ ALAPVETŐ SZÓKINCSBEN!

Nincs semmilyen online javító program, majd meglátod, miért. Nyugis helyen kell, hogy legyél!

Kell még egy papír és írószerszám, és hajrá.

Sajnos, itt megint kell, hogy őszinte legyél saját magaddal. Ugyanis nem tudom és nem is akarom ellenőrizni, hányszor hallgatod meg.

1. lépés: Olvasd végig az utasításlistát.

2. lépés: Ülj le egy nyugis helyen, legyen kéznél a papír és írószerszám.

3. lépés: Indítsd el a lejátszót, és amint meghallod a szót vagy szókapcsolatot, írd le MAGYARUL azt, ami róla eszedbe jut. Kétszer hallod magát a szót, de valójában első hallásra le kell tudnod írni a magyar megfelelőjét.

4. lépés: Ne gondolkozz, csak írd le a magyar megfelelőjét, mert különben elrontod a következőt. Ha nem tudod, vagy bizonytalan vagy, húzz egy vonalat.

5. lépés: Ha igazán becsületes vagy, és pontos eredményt akarsz, akkor csak ezután ellenőrzöd, hogy jól döntöttél-e.

ÍRD MEG NEKEM HOZZÁSZÓLÁSBA, HOGY SIKERÜLT!

apple /ˈæpəl/ főnév alma: How many apples do you eat a day? – Hány almát szoktál megenni egy nap?

crossing /ˈkrɒsɪŋ $ ˈkrɒː-/ főnév gyalogos átkelőhely, zebra: You must give way to any pedestrians on the crossing. – Elsőbbséget kell adnod a gyalogosoknak a zebránál.

girl /ɡɜːl $ ɡɜːrl/ főnév lány: Those girls are very happy. – Azok a lányok nagyon boldogok.

motorway /ˈməʊtəweɪ $ ˈmoʊtər-/ főnév autópálya: He was driving along the motorway at 120  kilometres an hour. – Óránként 120 kilométeres sebességgel vezetett az autópályán.

mineral water /ˈmɪnərəl ,wɔːtə $ ˈwɒːtər/ főnév ásványvíz: Can I have a glass of mineral water please? – Kaphatnék egy pohár ásványvizet?

soup /suːp/ főnév leves: We both had chicken soup in the restaurant. – Mindketten csirkelevest ettünk az étteremben.

weekend /ˌwiːkˈend, ˈwiːkend $ ˈwiːkend/ főnév hétvége: Are you doing anything nice this weekend? – Csinálsz valami érdekeset most hétvégén?

available /əˈveɪləbəl/ melléknév olyan valamire mondjuk, amit meg lehet venni, meg lehet találni, vagy használni lehet: elérhető, hozzáférhető, kapható: Tickets are available from the box office. – A jegyeket a jegypénztárban lehet kapni.

chain /tʃeɪn/ főnév lánc: She had a gold chain around her neck. – Aranyláncot viselt a nyakában.

describe /dɪˈskraɪb/  ige elmondja, hogy valaki vagy valami milyen, megadja annak részleteit – leír, elmond: The police asked her to describe the burglar. – A rendőrség megkérte, hogy írja le a betörőt.

Írd le a hozzászólásba, hogy sikerült a „teszt”!