Benned felmerült már az a kérdés, hogy melyik angol nyelvet tanuld? Előfordul, hogy olyan leveleket kapok, melyben a tanuló arról panaszkodik, hogy évek óta tanul angolul, megérti a filmeket, tud beszélni, de amikor a “helyiek” beszélnek, nem érti őket.

Ilyenkor mindig megkérdezem, milyen “helyiekre” gondol. Legutóbb egy hölgy írt nekem hasonlókat, és amikor megkérdeztem, hol él, elmondta, hogy Manchesterben dolgozik, és ott is él, és nem érti az ottaniak beszédét.

Ezért szoktam mindig hangoztatni, hogy egy idegen nyelvet ott, abban az idegen országban érdemes tanulni, ahol élsz. Mert így tanuljuk meg anyanyelvünket is. Ide születtünk Magyarországra, és itt tanultuk meg a nyelvet. Ha valaki külföldön tanulja a magyart, ő biztos nem úgy használja mint mi, még akkor sem, ha igazi magyar anyától szívja be a tudást.

No, de akkor mit tegyen az, akinek nincs lehetősége, ideje, pénze stb, hogy külföldre vonuljon több hónapra, és ott napi több órában tanulja az angolt?

És egyáltalán, melyik angol nyelvet tanuld meg?

Melyik angol nyelvet tanuld?

Ha az angol nyelv előkerül, akkor mindeni Angliára, az USA-ra, Kanadára, Ausztráliára gondol, pedig rengeteg ország hivatalos nyelve az angol nyelv. Itt van például Jamaika. A Jamaicai angol nyelvnek még hivatalos neve is van, patois, ami teljesen az angol nyelven alapszik. A fő eltérés természetesen a kiejtésben van, valamint a szókincsben.

De vehetnénk Ázsiát vagy Afrikát is, ahol szintén több ország hivatalos nyelve az angol.

Ha külföldre szeretnél menni dolgozni, vagy külföldön dolgozol (ahol az angol a hivatalos nyelv), akkor annak az országnak az angol nyelvét kell megtanulnod, mert nem csak beszélned kell, de meg is kell értened, amikor hozzád szólnak.

Ha azért szeretnél angolul, mert angolul tudni kell, hiszen mindenhol körülvesz ez a nyelv, akkor a standard angol nyelvet kezdd el megtanulni!

Mi az a “standard angol”?

Számtalan angol nyelvjárás – vagy más néven – , dialektus van.

A dialektusok az adott nyelv módosult változatai. Ez vonatkozhat a nyelvtani szabályokra, szókincsre, illetve a kiejtésre.

Az angol nyelven belül rengeteg dialektus van.

Még egy országon belül is. Vegyük például az Egyesült Államokat, ahol igen eltérő dialektusokat találunk szerte az országban. Míg az írott amerikai angol viszonylag egységes, addig a beszélt amerikai angolban rengeteg dialektust lehet elkülöníteni.

Hasonló a helyzet az Egyesült Királyságban is, amely eleve egy egységállam, tehát nem csak Angliát, de Észak-Írországot, Skóciát és Wales-t is magában foglalja, ahol az angol mindenhol hivatalos nyelv.

Érdemes tehát a STANDARD ANGOL nyelvet tanulnod, és utána már specializálódhatsz, aszerint hogy hol akarsz élni, dolgozni.

A standard angol az angol nyelvnek egy széles körben elfogadott változata, ezt tekintik úgy általában helyesnek.

Azaz, bármilyen dialektust is beszélnek a “helyiek”, a standard angolt használják az újságok, a híradók stb, ezt az angol nyelvet találod a szótárakban.

Egy “standard angol” nyelv van?

Nem, nem egy “standard angol” van. Egy bizonyos angol nyelven beszélő országnak van egy adott standard angol nyelve. Angliában és Wales-ben a standard angolon a British English kifejezést használják, míg Skóciában külön Scottish Standard English van, az USA-ban a neve General American, és még sorolhatnám.

Ezért szokták tanárok és tanulók úgy emlegetni ezeket, hogy brit angol, amerikai angol, ausztrál angol stb, ezek az adott ország standard angol nyelvére utalnak.

Most akkor mi a tanácsod?

Ha nyelviskolába mész, akkor ott általában a brit vagy amerikai angolt oktatják, vagy ennek a keverékét, tehát ebből is kapsz, és abból is kapsz. Én magam tanárként szeretek ilyet is és olyat is becsepegtetni óráimba. Ez a két angol standard nyelv a leggyakoribb. Nem hiszem, hogy a skót standard angolnak nagy kereslete lenne itthon.

A tankönyvi angollal igenis lehet valamit kezdeni, mert a nyelv alapszabályait nagyon jól el lehet sajátítani. A leggyakrabban használt szavakat be lehet gyakorolni, amire aztán tudsz építkezni, ahogy te szeretnél. Érj el egy középszintet, és utána már tudsz specializálódni.

A youtube-on rengeteg csatorna van, ahol anyanyelvi angolok kifejezetten a beszélt angol nyelvi szófordulatokat, gyakori szóhasználatokat fejtik ki. Természetesen arra az adott földrajzi helyre vonatkozóan, ahol ők élnek.

Hiszen ha egy pennnsylvania-i angol kifejezést használnál London északi részén, akkor bizony furcsán tekintenének rád. Nem baj, ha ezekkel megismerkedsz, de nem feltétlen kell neked is használnod ezeket a beszédedben.

Tehát, mielőtt válaszolnál arra a kérdésre, hogy melyik angol tetszik vagy érthetőbb jobban, először ismerkedj meg párral, és utána válassz!

Érdekességként nézd meg ezt a videót, ahol az Egyesült Királyság 30 dialektusát (nyelvjárását) hallhatod. Akár kezdő, akár haladó angolos vagy, érdemes a nyelv dallamára figyelni, nem arra koncentrálj, hogy mennyi szót tudsz értelmezni!

Jöjjenek az főbb amerikai kiejtések!

Remélem, segített, amit olvastál!