Ha felmerült már benned az a kérdés, hogy mennyit kell tanulnod ahhoz, hogy eljuss egy általad áhított szintre, akkor olvasd végig a bejegyzésem kérlek! Ha nem tudod, mik azok a szintek, mert a célt még nem lőtted be magadnak, akkor az alábbi gombra kattintva megtudhatod!

Mennyi idő alatt tanulok meg angolul?

5-10 évvel ezelőtt még ilyen és ehhez hasonló kérdések érkeztek hozzám:

Mennyi idő alatt tanulok meg angolul?

Erre a kérdésre azért volt nehéz válaszolnom, mert elég tág fogalom az, hogy „tudok angolul”. Mindenkinek mást jelent a „nyelvtudás”.

  • Van aki turistáskodásra akarja használni, pár mondat erejéig.
  • Aztán vannak, akik a lehető legprofibb szinten akarják tudni, filmeket akarnak nézni, könyveket akarnak olvasni.
  • Van, aki a mindennapi életben akar elboldogulni, és..
  • … van, aki szakmai téren szeretné használni az angol nyelvet.

Ilyenkor ezerféle kérdést kellett feltennem:

  • Mennyit tudsz jelenleg?
  • Hova szeretnél eljutni? Mire szeretnéd használni?
  • Mennyi időt tudsz vele naponta foglalkozni?

És a legfontosabb kérdés: MILYEN GYORS A FELFOGÁSOD, AZAZ MILYEN A TANULÁSI KÉPESSÉGED!

A VÁLASZ

Nagyon szívesen írok egy átlag óraszámot, és tudsz vele kalkulálni, de ne feledd, a tanulási képességed és hogy milyen gyakran tanulsz nagyban befolyásolja ezeket a számokat.

Ezek a számok nem kőbevésett számok, nem jelenti azt, hogy tuti ennyi idő kell Neked is. Lehet, hogy valamivel kevesebb, de az is, hogy valamivel több idő kell elérned a vágyott szintet.

Az is befolyásolja az időtartamot, hogy milyen tanfolyamra jársz, milyen tananyagból tanulsz!

Mielőtt a számokat megnéznéd, és kiszámolnád, Neked körülbelül mennyi időre lesz szükséged, a nulladik lépést meg kell tenned!

A „nulladik” LÉPÉS

Amikor egy tanuló hozzám érkezik, a nulladik lépés mindig az, hogy megállapítsuk, hova szeretne eljutni. Ha ezt még nem tetted meg, akkor kattints az alábbi gombra, ismerd meg a szinteket! Ezek nemzetközi elnevezések, nem csak én használom, ezért fontos tudnod, hogy „egy nyelvet” beszéljünk, illetve feladataim valamint tanfolyamaim között is el tudj igazodni.

AZ ELSŐ LÉPÉS

Az első lépés, hogy tudd, hol is vagy pontosan. Oldalamra már elkezdtem feltölteni különféle szintfelmérőket, hogy meg tudd állapítani, melyik szinten vagy éppen valahol.

Mindig a leggyengébb készségedet kell megállapítanod!

Hiába vagy B1 szinten mondjuk az olvasott szövegértésben, ha a beszédkészséged totál nulla. Vagy hiába A1 színvonalú a beszédkészséged, ha a mondatszerkesztésed silány, és a hallás utáni értésed nulla. Ilyenkor ott kezdd, ami a leggyengébb!

Inkább egy alacsonyabb szinten kezdj, mint magasan!

Ha bizonytalan vagy, akkor inkább egy alacsonyabb szinten vágj neki a tanulásnak, abból baj nem lehet, legfeljebb ismételsz, az pedig maga gyakorlás! Hiszen ebben az esetben ki tudod szúrni az üres részeket, és biztos nem fogsz elakadni a magasabb szinteken!

MÁSODIK LÉPÉS

Jöhet a második lépés – már amennyiben kíváncsi vagy – , annak megállapítása, körülbelül mennyi idő kell, míg egy-egy szintet kivégzel:)

O – A1 SZINT – 60 óra (óra=60 perc:)

Ha teljesen a nulláról indulsz, akkor körülbelül 60 óra alatt megtanulhatod az A1 szint követelményeit. Ahogy fentebb írtam, ezek körülbelüli számok, lehet, hogy ennél több. lehet hogy ennél kevesebb kell. Ha te eleve az A1 szinten vagy, de még nem az A2 szinten, akkor ez lehet sokkal kevesebb is, de akkor is érdemes elkezdened nulláról, hogy a hiányosságokat pótold.

A1 SZINT – A2 SZINT 120 óra

Ha az A1 szintet kivégezted, akkor jöhet az A2 szint, ami már hosszabb időt vesz igénybe.

A2 SZINT – B1 SZINT 120 óra

Az A2 szint is egy igen kellemes és vágyott szint, de ha ennél magasabbra törsz, akkor már több időt kell befektetned.

B1 SZINT – B2 SZINT 120 óra

Mint láthatod, az A1 szinttől már szintenként 120 óra az általános óraszám, tehát ha te C1 szintre szeretnél eljutni, és nullán vagy, tehát sosem tanultál, akkor készülj fel, hogy 540 órát bele kell tolni.

HARMADIK LÉPÉS

Azért is jó körülbelül kiszámolnod, mennyi idő, míg elérsz egy vágyott szintet, mert akkor jobban meg tudod tervezni, mennyi időt kell tanulásra szánnod.

Láthatod, hogy ha hetente egy órát tanulsz, akkor igen sokára lesz meg mondjuk egy B2 szint. De ha napi egy órát tudsz tanulni, akkor egyrészt gyorsabban is haladsz, másrészt hamar elérheted a kívánt szintet.

Szóval, jöhet a harmadik lépés: tűzd ki magadnak, mikorra szeretnéd elérni mondjuk a B1 szintet, és ehhez mennyit kellene tanulnod naponta!

Ha olyan szám jön ki, ami nem igazán reális, lehetetlen betartanod, akkor inkább tűzz ki egy kisebb célt. Ez alatt láthatod, hogy milyen gyorsan tanulsz, és ez alapján lehet majd módosítani, illetve újabb célt kitűzni!

NOS? MI A CÉLOD?

Kérlek, írd meg nekem és a többi tanulónak, mire jutottál, milyen célt tűztél ki? Mennyit tanulsz majd naponta, stb. Ezzel ösztönözheted a többieket is! Nem kell a hozzászólásba nevet sem írnod, ha nem akarod, és emailcímed nem használjuk fel sehol.