Ha valamiről úgy érezzük, hogy nem működik, akkor elkezdünk változtatni. Ez egy természetes folyamat. Elkezdünk egy diétát, csináljuk, nem működik, tovább állunk.

Egy tanfolyam esetében, az oktatás esetében is vannak olyan esetek, amikor valóban egy rosszul összeállított tananyagról van szó. Ilyenkor természetes, hogy nem működik.

Képzeld el az egész tanulási folyamatot egy lépcsőként. Elindulsz az alján, és a lépcsőknek elég alacsonynak kell lennie, hogy kényelmesen fel tudj lépkedni rajta egészen a tetejéig, addig a célig, amit kitűztél.

Ha egyetlen egy lépcsőfok is túl magas, akkor neked annyi!

Ha egy lépcsőfokon beragadsz, akkor neked szintén annyi!

Ezt a cikket azoknak írom, akik teljesen meg vannak elégedve azzal a könyvvel, tanárral, tananyaggal, online tanfolyammal, amin haladnak. Azaz, ha szépen haladsz a tanfolyamoddal, vannak sikereid, és működik, akkor ne akarj elmenni máshova! Tanuld végig azt a tananyagot, és legfeljebb elkezdesz egy újat, és azon is végigmész.

De mi van akkor, egy jól felépített tananyagról van szó, ami nálad is működik, de elakadsz. Mit is tegyél pontosan!

Feliratkozol egy online tanfolyamra, mert tetszik a módszer, jól haladsz a leckékkel, vagy beiratkozol egy „igazi” tanfolyamra, tetszik, haladsz, vannak sikerélményeid, majd egyszer csak elakadsz, úgy érzed, nehéz a lecke, nehéz a tanfolyam, nem érted, egy helyben állsz.

Ismerős? Te mit teszel ilyenkor?

Fogod magad, és keresel egy új tanfolyamot, majd egy új tanfolyamot, és egy új tanfolyamot….. Végül rájössz, hogy az első tanfolyam volt a legjobb, visszamész, beiratkozol újra, csinálod szorgalmasan, majd az 52. leckénél elakadsz, azaz körülbelül ugyanazon a helyen akadsz el, ahol először is.

Ez az újrakezdés. Az újrakezdők, és a krónikusan, folyamatosan újrakezdők pont ezt csinálják. De miért? Ha jó a tanár, jó a tananyag, és már sikered is volt, akkor MIÉRT?

Megmondom neked a tutit:

Minden elakadásod oka a szavak nem ismerete, nem tudása. Azért akadsz el, mert valahol az utadon egy vagy több szót nem értettél meg rendesen.

Ha a fenti lépcsős hasonlatot akarom tovább vinni, akkor azt mondanám, hogy például a harmadik lépcsőfokon egy rágógumi darabka ragad a cipődre (egy szó, amit nem tanulsz meg úgy, ahogy tanítom), amit viszel tovább, de a következő lépcsőnél már tizenkettő ragad rád, míg a végén egy nagy ragacsban állsz, és sehova sem mozdulsz, sőt, már nincs is kedved, utálod, hiszen nincs sikerélményed, vagy annyi ragacs van rajtad, hogy zuhansz vissza a lépcső aljára.

Ha minden szót rendesen megtanulsz, akkor száguldani fogsz a tananyagodban

Ha csak azt hiszed, hogy tudod a szót, vagy kikövetkezteted a szövegkörnyezetből, vagy hallás után nem érted meg, csak leírva, akkor AZT A SZÓT NEM TUDOD.

A szavakkal kell a legszigorúbban bánnod! Azért nem érted meg a beszédet, mert nem érted a szavakat, igaz? Ha úgy érzed, hogy önállóan kimondva megérted, de a szöveg túl gyors, akkor hallgass sokat, lassítsd le a hanganyagot – a mai eszközök ezt mind tudják – , és hallgasd lassítva, hogy ki tudd venni a szavakat a szövegben is.

De ehhez nagyon fontos hogy lépcsőzetesen tanulj, ahogy fentebb írtam neked. Ha nehéz szöveget választasz, amiben sok az ismeretlen, vagy félismerős szó, akkor el fogsz akadni. Kezdd el egyszerű szövegekkel, hogy „kihalld” a szavakat.

Kezdj el egy jól felépített tananyagot tanulni, ahol lépésről-lépésre tudsz haladni!

Inkább indulj egy alacsonyabb lépcsőfokról, és lépkedj gyorsan, mint onnan folytasd, ahol elakadtál, mert ha már a lábadon a sok trutyi, akkor nem fogsz tudni előrehaladni. Ha viszont alacsonyabb lépcsőfokon indulsz, és a következő lépcső is „kellemes” magasságban van, akkor sokkal könnyebben észreveszed a ragacsokat, azaz a szavakat!

A Noémiangol Online Alaptanfolyamomon napi szinten kapok sikereket arról, hogy a tanulók egyre jobban hallják a szavakat, és meg is értik.

Sokkal magabiztosabb lettem. Már nem teherként élem meg az angolt, hanem sikerként könyvelem el. Amit eddig hallás után nem értettem, a noémi leckék után szépen lassan egyre többet hallok ki a nyelvleckékből. Az biztos, hogy ilyen rendkívül jól összeállított leckékkel még soha nem találkoztam, mint ez a noémi angolja. Köszönettel, tisztelettel: Várszegi Rita