Miért veszíted el a fonalat angol szövegek hallgatása közben?

Nagyon jól kell tudnod, hogy miért veszíted el a fonalat, amikor angol szöveget hallgatsz. Ha úgy érzed, hogy a lassú angol beszédet megérted, de a gyors valahogy elúszik, akkor a Youtube erre kiváló, hiszen ott le tudod lassítani a szövegeket. Semmi mást nem kell csinálnod, csak beállítanod a tempót és hajrá. Sok tanulómnak adom fel így a házi feladatot és azt veszem észre, egy idő után ráállnak a normál tempóra.

De hangsúlyozom kell, ez csakis akkor működik, ha a gyorsasággal van gondod!

Az angol szövegek hallgatása közben akkor is elveszíted a fonalat, ha kevés a szókincsed és a mondatszerkesztésed, azaz a nyelvtanod hiányos.

Ha nem érted az angol beszédet

Ha Neked is az a problémád, hogy nem érted az angol nyelvet, és nem tudsz beszélni, akkor nem feltétlenül összetett egybefüggő szöveget kell hallgatnod orrba-szájba. Persze ártani nem árt, de ha nem bírod a kudarcot, akkor érdemes kicsit későbbre halasztani. Mert ez olyan lenne, mintha futni tanulnál, pedig még járni sem tudsz.

Sokan kérdezik tőlem, hogy jó-e ha feliratos filmeket néznek, és hogy felirat nélkül vagy felirattal nézzék, illetve a magyar szöveg legyen ott, vagy az angol.

A válaszom: Mindenféleképpen jónak tartom a feliratos filmek nézését, mert a füled egyre jobban hozzászokik a nyelv ritmusához, sebességéhez. De hogy mikorra fogod megérteni hallás után az egész filmet? Nagyon változó. Igazából hónapok és évek kellenek hozzá, ha a nulláról indulsz. De ha filmrajongó vagy, mindenféleképpen feliratosan nézd.

Sokszor jön hozzám „haladó” tanuló, aki bizony követeli, hogy márpedig neki a haladó leckék kellenek. Nem tudok csodát tenni egyik napról a másikra:)) Ilyenkor bizony meg kell értetnem tanulómmal, hogy stabilnak és magabiztosnak kell lennie a mondatok értésében, és utána jöhetnek az összefüggő szövegek. Egy szöveget nem feltétlen azért nem értesz meg, mert gyors, és mert az angolok elharapják a szavakat – ezt nem én mondom, hanem ti:) – , hanem azért sem érted, mert a szókincsed még nem fejlődött fel oda, illetve a mondatszerkesztésed is gáz.

A mondatszerkesztés maga a nyelvtan, amit nem magolni kell, hanem használni. A nyelvtanba tartoznak az igeidők is, márpedig ha te leragadtál az egyszerű jelennél, egyszerű múltnál, de fogalmad sincs a többiről, akkor hogyan is szeretnél megérteni egy olyan szöveget, amelyben már összetett szerkezetek, igeidők vannak.

A filmek azért a legnehezebb kategória, mert különféle „zajok” nehezítik a megértésed. Külső zajok, zenei aláfestés, és még a színészek sem mindig „szépen” beszélnek. Azt szoktam mondani, nem tankönyv nyelvet beszélnek, és nem a híradó bemondói:)

Nos, ezt a három dolgot simán lehet egyszerre gyakorolni, fokozatosan, lépésről-lépésre, saját sebességgel!

1. lépés: Egyszerűbb mondatokat hallgass, és ismételj! Ez utóbbi nagyon fontos, mert így fogod jobban azt hallani, amit kell, és a beszédkészséged is fejlődik. Így kellene kezdeni minden nyelv tanulását: hallgatás és ismétlés.

2. lépés: Ha már magabiztos vagy az egyszerű angol mondatok megértésében, akkor jöhetnek a hosszabb mondatok, összetett angol mondatok, esetleg lehet már bonyolultabb a szókincs, a nyelvtani szerkezet, de még mindig mondatok!

3. lépés: Ha már stabil a szókincsed, azaz hallás után érted is őket, illetve a mondatszerkesztésed is stabil, akkor jöhetnek a rövid angol összefüggő szövegek. Rövid alatt pár perceseket értek.

4. lépés: Ha a rövid összefüggő szövegeknél már nem veszíted el a fonalat, akkor jöhetnek a filmek, de természetesen a szókincsed folyamatosan fejlesztened kell.

Jöjjön a „teszt”!

Ha nincs szakember a közeledben, aki megmondja, melyik „típusba” tartozol, akkor Neked magadnak kell kiértékelned ezt, mert akkor fogod tudni, hogy milyen tananyaggal, könyvvel, tanfolyammal kezdd el tanulmányod, hogy azt kapd, amit szeretnél. De ha szeretnél egy kiindulási pontot, akkor végezd el a lenti speciális tesztet, és elmondom Neked, hogy hol kezdd! Az emailcímed nem tároljuk sehol, de fontos megadnod, ha eredményt akarsz.

A tesztben a nehezebben érthető szövegektől haladunk a könnyebb felé. A feladatod, hogy írd le, amit megértettél, MAGYARUL. Többször meghallgathatod a szövegeket, de igazi értékelést akkor tudok Neked mondani, ha első hallás utáni megértésed írod le. A hosszabb szövegeknél elég összefoglalnod, hidd el, látni fogom, mennyire megy:))

 

Egy filmből vett részletet hallhatsz, ez szokott lenni a legnehezebb!

Ez egy haladó, felsőfokú hallás utáni vizsgafeladatból egy részlet. Szépen beszélnek, de a szöveg már nem egyszerű és nem mindennapi.

Jöjjön még mindig egy haladóbb szöveg, viszont már sokkal lassabban beszél.

Ez a szöveg már könnyebb, ami a szavakat illeti, de elég gyorsan beszélnek benne!

Ez egy egyszerű, könnyű szöveg, de még mindig összefüggő.

Ha saccolni kellene, akkor mit mondanál, hány angol szót tudsz?

Hány angol igeidőt ismersz fel hallás után, gondolkodás nélkül?

emailcímed: