Phrasal verbs – mik ezek?

Ezek az igei szókapcsolatok igen jellemzőek az angol nyelvre főleg a beszélt angol nyelvre, ezért jó tudni, mik is ezek.

Ha már tanultál angolul, akkor igen hamar találkoznod kellett pár “phrasal verb’ -bel, hiszen általánosan jellemző, hogy az angol tanfolyamok kezdő leckéiben a napi teendőidről kell beszélned, itt pedig már érintjük a get up, wake up, wash up szóösszetételeket.

Szándékosan nem fordítom le magyarra ezeknek a szóösszetételeknek az elnevezését, jó ha ezt így jegyzed meg.

Ezekre mondják nagyon gyakran tanulóim, hogy nem “logikusak”, mert nem feltétlen tudjuk szó szerint lefordítani. Igen, ezek többnyire idiómák, azaz olyan állandósult szerkezetek, amelyeknek külön-külön is van értelme, de együtt valami egész mást jelentenek. Sokszor azonban ha külön megvizsgáljuk úket, akkor is van értelmük.

Ezek a szóösszetételek kettő vagy több részecskéből állnak, de az ige mindig része a szerkezetnek. Ezen felül lehet egy vagy akár több elöljárószó is. Például: look forward to – alig vár valamit (I’m looking forward to seeing you. Alig várom, hogy lássalak.)

Ezek a részecskék (elöljárószavak) megváltoztathatják a főige jelentését, olyan idiomatikus kifejezéseket hozva létre, amelyek jelentése gyakran nem előrelátható az egyes szavakból. Ezek az igei szerkezetek az angol nyelv szerves részét képezik, és gyakran használják mind a beszélt, mind az írott nyelvben.

Például a „take off” kifejezésben a „take” a fő ige, az „off” pedig a részecske. Együtt alkotják a “valamilyen ruhaneműt levesz magáról” jelentését.

Ami még nehezíti az angol tanulást, hogy ezeknek az igei szerkezeteknek lehet több jelentése is.

Nem javaslom az önálló magolásukat, hanem ahogy haladsz az angol tanulmányaidban, szépen fokozatosan tanuld meg őket, hiszen nagy valószínűsséggel szövegkörnyezetben találhatóak, így könnyebb megjegyezni, vagy te magad alkoss szövegkörnyezetet az új szerkezetekhez.

Íme egy videó, mennyire sok van belőlük.

HA BENNED IS FELMERÜLT VALAMILYEN KÉRDÉS, TEDD FEL BÁTRAN!

Írhatsz ide az oldalra a jobb oldalon található üzenő felületre, vagy emailben a noemi@onlineangol.com oldalra.