Present Perfect vagy Simple Past

Én a Present Perfect igeidőt csak “mumus” igeidőnek hívom. Általában az igeidők nagy kavart okoznak az angolul tanulóknak, de szeretnélek megnyugtatni, hogy ha most így is érzel, gyakorlással el fog múlni.

De nem a gyakorlás az első lépés.

Első lépés a megértés, azaz annak megértése, hogy mikor használsz egy-egy igeidőt. Online Tanfolyamom 87. leckéjében kezdünk el foglalkozni először a Present Perfect igeidővel, ahol először a rendhagyó igékkel ismerkedhetsz meg, és a szerkesztéssel, majd utána jöhet a használat röviden, és végül a begyakorlás.

És még itt, ezen a szinten is inkább a felismerés, a passzív tudás elsajátítása a lényeg.

A passzív tudás azt jelenti, hogy hallás után felismered, illetve ha olvasod, akkor is felismered és megérted.

Ha csak tanultál róla, de fogalmad sincs, mikor, hol, merre stb., akkor az nem passzív tudás.

Az aktivizálás csak ez után történhet meg, és hogy ez nálad mennyi gyakorlást igényel, az nagyon egyedi. Most egy kis segítséget hoztam neked, mégpedig tanfolyamom 246. leckéjéből. Pontosan az aktivizálás miatt fontosnak tartom az ismétlést, illetve olyan szövegek feldolgozását, amelyekben a korábban már tanult igeidőkkel találkozhatsz, és “arra kényszerülsz”, hogy használd is ezeket.

A videóban röviden elmagyarázom Neked a különbséget. Ha eddig bonyolultnak találtad, tuti helyére kerül minden. A következő feladatban pedig azt kell eldöntened, hogy melyik mondat helyes. Jó gyakorlást!