Noémiangol Online Alaptanfolyamom részét képezik a szállásfoglalással kapcsolatos leckék.

Amikor egy nagyobb témát veszünk át, szeretek a szavakkal kezdeni. Fontos, hogy megismerkedj a szavakkal, hiszen ha nem érted a beszélt nyelvet, az főleg azért van, mert nem érted a szavakat.

Ismered a szavakat, felismered leírva is, de amikor akár önállóan, akár szövegkörnyezetben hallod őket, akkor már gondolkoznod kell, igaz?

A leckéimben képekkel és hangokkal együtt tanulhatod meg a szavakat. 

Lássuk, mennyire tudod a most következő szavakat, melyeket tudnod kell, ha valaha is szállást szeretnél foglalni valahol.

  1. Indítsd el a lejátszót, hallgasd meg a szavakat.
  2. Egy-egy szó háromszor hangzik el. Ahogy meghallod, írd le a magyar jelentését, ami eszedbe jut azonnal.
  3. Ha csak harmadszori hallgatásra jut eszedbe a szó, akkor már késő lesz, hiszen már túl sokat gondolkoztál rajta, így lehet, hogy a következő szót már azért nem fogod tudni leírni, mert nincs rá időd. Szóval erre nagyon figyelj oda!
  4. Ha nem tudod a szót, vagy úgy érzed, gondolkodnod kell rajta, akkor húzz egy vonalat.
  5. Legyél becsületes magaddal, vagyis ne állítsd le a lejátszót, és ne többször hallgasd meg a hanganyagot, ha tényleges eredményedre vagy kíváncsi.
  6. A lejátszó alatt megtalálod a szavak listáját, és leellenőrizheted magad.
bed and breakfast
(bedend brekföst) /bed ə n ˈbrek.fəst/ főnév szállás reggelivel (rövidítése: B & B) There are some bed and breakfast places near the station. – Van néhány szállás reggelivel közel az állomáshoz.

bill (bil) /bɪl/ főnév
írott lista, ami azt mutatja meg neked, hogy mennyit kell kifizetned valamire, amit már leszolgáltattak – számla: They asked the waiter for the bill. – Kérték a pincértől a számlát.

double room (dábl rúm) /ˈdʌb.l ̩ ruːm/ főnév
két ember számára kínált szoba valamilyen szállodában, panzióban, ahova vagy egy kétszemélyes ágyat tesznek be, vagy két egyszemélyes ágyat – kétágyas szoba: Is a double room cheaper in this hotel? – A kétágyas szoba olcsóbb ebben a szállodában?

floor (flór) /flɔː $ flɔːrfőnév
épület egy szintje – szint, emelet: Our office is on the first floor. – Az irodánk az első emeleten van.

form (fórm) /fɔːm $ fɔːrmfőnév
általában valamilyen hivatalos űrlap, amelyre saját magaddal kapcsolatos adatokat kell kitöltened – formanyomtatvány, űrlap: You have to fill in this form before paying. – Fizetés előtt ki kell töltened ezt az űrlapot.

full board (ful bórd) /fʊl bɔːrd/ főnév – olyan ellátás, amikor minden étkezést megkapsz abban a szállodában, ahol éppen megszállsz – teljes ellátás

half board (háf bórd) Br: hɑːf bɔːrd/ US: /hæf bɔːrd/ – olyan ellátás, amikor a reggeli és egy másik étkezés (általában vacsora) is jár a szállás mellé – félpanzió: If you book half board, you get breakfast and dinner. – Ha félpanziót foglalsz, akkor reggelit és vacsorát kapsz.

high season (háj szízön) /haɪ ˈsiː.zən/ főnév
az az időszak, amikor az árak magasabbak, például a turizmusban, és ilyenkor utaznak a legtöbben  – főszezon: Room prices are higher in high season. – Főszezonban az árak magasabbak.

low season (lóú szízön) /loʊ ˈsiː.zən/ főnév
az az időszak, amikor az árak alacsonyabbak, például a turizmusban, és ilyenkor kevesebben utaznak vagy szállnak meg szállodákban – (kb) utószezonRoom prices are lower in low season. – Utószezonban az árak alacsonyabbak.

key (kí) /kiː/ főnév – kulcs: I lost my house keys. – Elvesztettem a házkulcsaim.

reception (ri’szepsön) /rɪˈsep.ʃən/ főnév 
irodában vagy szállodában az az asztal vagy iroda, ahol a vendégeket, látogatókat fogadják – recepció: Please leave your key at the reception desk. – Kérem, hagyja a kulcsát a recepciós asztalnál.

receptionist (ri’szepsöniszt) /rɪˈsep.ʃən.ɪst/ főnév 
az a személy, aki egy irodában vagy szállodában fogadja a vendégeket, látogatókat – recepciós: The receptionist in this hotel is very kind. – Ebben a hotelban a recepciós nagyon kedves.

reservation (rezö’véjsön) /ˌrez.əˈveɪ.ʃən/ főnév
annak intézése, hogy valamilyen szálloda, étterem, repülőtársaság stb. szolgáltatását szeretnéd igénybevenni, és a helyed ott biztosítani – (hely)foglalás: We have a reservation for six o’clock. – Hat órára van foglalásunk.

shared room (serd rúm) /ʃerd ruːm/ főnév
olyan szoba, amit mással (általában idegennel) osztasz meg (nincs magyar megfelelője): I don’t want to sleep with a stranger, so I won’t choose a shared room. – Nem akarok idegennel aludni, szóval nem fogom a “megosztott szobát” választani.

single room (szingl rúm) /ˈsɪŋ.gl ̩ ruːm/ főnév
egy ember számára kínált szoba valamilyen szállodában, panzióban, ahova vagy egy kétszemélyes ágyat tesznek be, vagy egy egyszemélyes ágyat – egyágyas szoba: Is a single room cheaper in this hotel? – Az egyágyas szoba olcsóbb ebben a szállodában?

without /wizh’áut/ /wɪˈðaʊt/ elöljárószó
valami nincs, vagy nem tartozik valamihez, valakihez – nélkül: I got wet because I’ve come out without my umbrella. – Eláztam, mert esernyőm nélkül jöttem ki.

book a room /bukö rúm/ /bʊk ə ruːm/ ige
elintézed, hogy valamilyen szálloda szobát biztosítson számodra – szobát foglal: I want to book a room for two nights. – Két éjszakára szeretnék szobát foglalni.

accomodation /ökomo’déjsön/ /əˌkɒm.əˈdeɪ.ʃən/ (megszámlálhatatlan főnév) – olyan hely, ahol lakhatsz, alhatsz, megszállhatsz, de még a repülőn lévő helyre is lehet használni – elhelyezés, szállás stb. This seems first class accomodation. – Első osztályú szállásnak tűnik.
Megjegyzés: inkább írott nyelvben vagy szobafoglalásnál, utazási irodánál találkozhatsz ezzel a szóval. A mindennapi angolban inkább ezt használjuk: somewhere to live/stay

fill in a form /filin ö fórm/ /fɪl ɪnə fɔːrm/ ige
a szükséges információkat beírja egy hivatalos dokumentumba – kitölt egy formanyomtatványt, űrlapot: Don’t forget to fill in this form, please. – Kérem, ne felejtse el kitölteni ezt az űrlapot.

check in (at the reception) /csekin/ /tʃek ɪn/ ige szállodánál, reptéren bejelented, hogy megérkeztél, és szeretnéd a szállásod elfoglalni, vagy a repülőn a helyed elfoglalni – (bejelentkezik a recepciónál)

make a reservation /méjk ö rezö’véjsön/ /meɪk ə ˌrez.əˈveɪ.ʃən/ ige
biztosítja a helyét – akár személyesen, akár telefonon – szállodában, színházban, étteremben stb. – helyet foglal, lefoglal (szobát, jegyet a színházban stb.)

cancel a reservation /kenszöl ö rezö’véjsön/ /ˈkæn.səl ə ˌrez.əˈveɪ.ʃən/ ige
törli/lemondja a foglalását: I want to cancel my room reservation for tonight. – A ma estére szóló szobafoglalásom szeretném lemondani.

porter (pótőr) /ˈpɔːtə $ ˈpɔːrtərfőnév
az a személy, aki szállodákban segít cipelni a poggyászt – hordár: This is the porter, he will help to carry your bags. – Ő itt a hordár, segíteni fog cipelni a táskáid.

tip (tip) /tɪp ə /ˈpɔː.tər/ – borravalót ad valakinek: Why did you tip the waiter? – Miért adtál borravalót a pincérnek?

Ha úgy érzed, hogy nem tökéletes, vagy van még mit tanulnod, nézd meg a videót, mondd ki hangosan a szavakat, alkoss saját mondatokat, gyakorolj!

Utána ismét végezd el a fenti tesztet, és meglásd, sokkal jobb eredményed lesz.