Sokszor teszitek fel azt a kérdést, hogy tanfolyamommal milyen szintre lehet eljutni, és én is sokszor teszem fel neked a kérdést, hogy hova, meddig szeretnél eljutni az angol nyelv tanulásában.

Mert a “meg szeretnék tanulni angolul” célkitűzés kevés. Tudnod kell, pontosan meddig akarsz eljutni, tudnod kell, mennyi ideig fog tartani, és csak akkor tudod kiválasztani a neked megfelelő tanfolyamot – akár online akár offline.

Nagyon nehéz úgy megértenünk egymást, hogy nekem és neked más-más jelentése van a kezdőnek, a haladónak. Ezért készítettem ezt a leírást, ami megfelelő megértést ad neked ahhoz, hogy ki tudd választani azt a szintet, ahol most vagy, és azt a szintet, ahova el akarsz jutni.

Azért is fontos ezeket megérteni, mert itt a FELADATOK menüpontban minden egyes feladathoz odaírom, hogy milyen szintű tanulóknak készült.

Még mielőtt a szintek leírásába kezdenél, válaszd ki a következő listából, hogy  NEKED MI A CÉLOD, majd elegendő csak azt a szintet elolvasnod, amit javaslok. De ha van kedved, olvasd el mindet!

Igyekezz az alapján megcélozni az utad, hogy miben segítene neked a nyelvtudás!

MIT SZERETNÉL ELÉRNI, MILYEN TERÜLETEN SEGÍTENE NEKED AZ ANGOL NYELV TUDÁSA?

A következő listát a tőletek bejött “kívánságok” alapján írtam össze, és igyekeztem érthetően megfogalmazni, hogy mit javaslok. A javaslatom javaslat:)), nem jelenti, hogy nem tűzhetsz ki nagyobb célt, sőt érdemes is, hiszen ahogy abbahagyod az angolozást (mert mondjuk nem a mindennapokban kell használnod), máris lejjebb csúszol. Nem írtam bele a listába a diploma-kell/vizsgára akarom pontokat, mert ez sajnos nem használati cél, és elég nyilvánvaló, mit kell megtanulnia annak, akinek papír kell, hiszen az intézmény mindig közli, milyen szintű vizsgát tegyen az illető.

KONYHANYELV: A konyhanyelv az, amikor tudogatunk szavakat, ezeket egymásmellé rakjuk, és kész. Nem nagyon törődünk a nyelvtani helyességgel, a lényeg, hogy pár szóban a másik értésére adjuk, mit is akarunk. Például vizet kérni, étteremben elmakogni a rendelést, stb. Én ezt nem nagyon tartom jó célnak, és sajnos a tapasztalatom is azt mutatja, hogy akinek ez a “célja”, általában napi öt percet hajlandó rászánni, majd feladja. Ha te konyhanyelven akarsz tudni, akkor igazából elegendő Tanfolyamom próbaleckéit végigvenni, majd azokat a szavakat megtanulnod, amire úgy gondolod, szükséged van. Nem nagyon van értelme tanfolyamra járnod, hiszen nem célod a helyes és folyékony beszéd elsajátítása, csak “jó lenne tudni”.

UTAZÁS: A legtöbben ezért szeretnének angolul tanulni. Vagy azért, mert eleve sokat utaznak a munkájuk miatt, vagy mert nyaraláskor kellene az angol tudás, hogy ne kelljen máshoz fordulni, mástól függni. Ha nyaraláskor nem szeretnél elveszni, akkor érdemes legalább az A2 szintet elérned, (tehát nem csak rajta lenni, hanem az összes kívánalomnak megfelelni), mert ahogy írom is, ez már egy biztonságos szint, ahol nem kell feltétlenül folyékonyan beszélned, de a minden hétköznapi helyzetben meg tudod oldani a problémád. Ha nem akarsz komolyabb társalgásba belemenni, fél órás monológokat előadni az esőerdők pusztulásáról, akkor az A2 szint elegendő. Tanfolyamom első 150 leckéje elegendő számodra.

BARÁTOKKAL/CSALÁDDAL VALÓ KOMMUNIKÁCIÓ: Ha vannak angolul beszélő rokonaid, ismerőseid, vagy ilyen személyekkel szeretnél megismerkedni, akkor már a B1 szintet javasolnám, hiszen itt – gondolom – nem csak rövid társalgások folynak, hanem esetleges véleménycsere is történhet. Tanfolyamom első 150-200 leckéje elegendő számodra.

MUNKA: Többen írtatok nekem, hogy jobb munkát, jobb fizetést kapnátok, ha tudnátok angolul, és sokan írták, hogy eleve jól jönne a tudás jelenlegi munkahelyükön is. A munka eleve szakmai nyelv, ami egyénről egyére, munkahelyről munkahelyre változó, így csak egy minimum szintet tudnék javasolni, ami szerintem a B1 szint. Már az A2 szinten elkezdheted a szakmai szókincset tanulmányozni, és érdemes adatot gyűjtened, hogy mik a követelmények annál a munkahelynél, ahova mennél, vagy ahol éppen vagy. Ha nagyon magabiztos akarsz lenni, akkor viszont B2 szint legalább, de mint mondtam, munkahely és egyéni célkitűzések is befolyásolják, de 300 leckés tanfolyamom elsajátítása a minimum.

KÜLFÖLDÖN ÉLEK/ÉLNÉK: A legjobb hely, ahol angolul lehet tanulni, már ha angolul beszélő országba mész dolgozni, de az is jó, ha a munkahelyeden csak angolt használnak. Nehéz megmondani, milyen szint kell, hiszen itt is fontos, mire használnád. Sok ismerősöm dolgozik/él külföldön, vannak közülük, akik csak a legfontosabbakat tanulták meg, amit éppen használnak a munkahelyen, és van olyan, aki egy kukkot sem beszél, mert a körülötte lévő emberek nem angolul beszélnek. Ha úgy érzed, hogy külföldi életed megkönnyítené az angoltudás, vagy úgy érzed, jobb munkát kapnál, jobban boldogulnál, célozd meg minimum a B2 szintet. 300 leckés tanfolyamom elsajátítása a minimum.

TANULÁS: sokan művelődnek az Interneten, vagy szakmai cikkeket olvasnak, hallgatnak, bizony ez már magasabb tudást igényel, érdemes B2 szintig meg sem állni, és még azon is túl. 300 leckés tanfolyamom elsajátítása a minimum.

FILMEKET NÉZNÉK, KÖNYVEKET OLVASNÉK ANGOLUL: A filmek nézése már a középfoknál (B2) is erősebb szintet követel, mert általában sok szlenget és idiómát használnak. Nehezíti még a megértést a háttérzaj, és hát a színészeket se mindig érteni, nem igazán híradó bemondók:) Különböző dialektusokban beszélnek, és bizony sok óra filmet kell meghallgatnod, hogy ezeket is megértsd. A könyvekkel is hasonló a helyzet, hiszen olyan szavakat is használhat az író, ami már a beszélt nyelvre nem jellemező. C1 szintet javaslom, de persze ez nem azt jelenti, hogy hamarabb nem kezdhetsz bele a filmnézésbe. 300 leckés tanfolyamom elsajátítása a minimum, ekkor már bele lehet fogni a filmek nézésébe, könyvek olvasásába, és mivel az alap mondatszerkesztés és szókincs megvan, kiválóan tudod bővíteni a filmekkel, könyvekkel.

NINCS KONKRÉT CÉLOD, CSAK JÓ LENNE TUDNI, VAGY AGYTORNA: Vágj bele, és lehet, közben kialakul olyan cél, aminél már jobban látod, mi is kell hozzá. Addig is haladj, hiszen ha élvezed a tanulást, akkor előbbre fogsz jutni.

Van olyan cél, amit nem említettem, és nem tudod magad hova tenni? Írd meg, segítek!

JÖJJENEK A SZINTEK KÜLÖN-KÜLÖN

Van egy úgynevezett Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CEFR), amely pontosan leírja, milyen szintek vannak, és milyen képességekkel kell rendelkezned, ha azt a szintet elvégezted. E szerint vannak felépítve a nyelvvizsgák is.

Így lehetséges, hogy például a hallás utáni értésed alacsonyabb fokon van, mint az olvasás készséged. Mi magyarul három szintet különböztetünk meg, ami kezdő, középhaladó, haladó, és kész, maximum még az újrakezdőt szoktuk használni, de az nem igazán mutatja a képességed, csak azt közli, hogy valamikor már tanultál, de hogy most éppen mit tudsz, az ebből nem derül ki.

Nézzük hát lépésről lépésre a szinteket, az elnevezéseiket, és szeretném, ha végül Te magad is leírnád, hol vagy most, és hova szeretnél eljutni.

BEGINNER – minimumszint (A1)

Hallás utáni értés: Megérted a személyedre, a családodra, a közvetlen környezetedre vonatkozó, gyakran használt, egyszerű szavakat és szókapcsolatokat, ha lassan és tagoltan beszélnek hozzád.

Olvasott szöveg értése: Megérted a nagyon egyszerű mondatokat, például hirdetésekben, plakátokon vagy katalógusokban az ismert nevek vagy szavak segítségével.

Beszédkészség: Képes vagy egyszerű kapcsolatteremtésre, ha a másik személy kész mondanivalóját kissé lassabban vagy más kifejezésekkel megismételni illetve segíti a mondanivalód megformálását. Fel tudsz tenni és meg tudsz válaszolni olyan kérdéseket, amelyek a mindennapi szükségletek konkrét kifejezésére szolgálnak. Egyszerű kifejezésekkel és mondatokkal be tudod mutatni a lakóhelyedet és az ismerőseidet.

Tanfolyami programom ezt a szintet megadja neked, az első 100 lecke begyakoroltatja a fenti követelményeket.

ELEMENTARY – alapszint (A2)

Ez már egy kellemes szint, véleményem szerint itt már nagyobb biztonságban vagy, stabilabb a tudásod, de még mindig sok bizonytalanság lehet, éppen ezért, ha itt abbahagyja valaki, nagy valószínűséggel újrakezdő lesz. Javaslom, hogy ezt a szintet feltétlen célozd meg, tanfolyamommal ez elérhető!

Hallás utáni értés: Megérted a személyemhez közvetlenül kapcsolódó, gyakran használt szavakat és kifejezéseket (pl. személyes adataid, családod, vásárlások, szűk környezet, tanulás, munka). Megérted az egyszerű és világos hirdetések és üzenetek lényegét.

Olvasott szöveg értése: El tudsz olvasni rövid, nagyon egyszerű szövegeket. Megtalálod a várható, konkrét információt a mindennapi, egyszerű szövegekben (pl. rövid hirdetés, prospektus, menü, menetrend), és megérted a rövid, egyszerű magánleveleket.

Beszédkészség: Az egyszerű, rutinszerű helyzetekben egyszerű és közvetlen módon cserélsz információt mindennapi tevékenységekről vagy témákról. A nagyon rövid információcserére még akkor is képes vagy, ha egyébként nem értesz meg eleget ahhoz, hogy a társalgásban folyamatosan részt vegyél. Egyszerű eszközökkel és mondatokkal tudsz beszélni a családodról és más személyekről, életkörülményeidről, tanulmányaidról, jelenlegi vagy előző szakmai tevékenységedről.

PRE-INTERMEDIATE – küszöbszint (B1)

Ez már nagyon jó szint, abszolút haladónak nevezném, már ami a mindennapi témákat illeti. Itt már sokkal stabilabbnak kell lenni, és ha szinten tartod magad, akkor nincs sok veszélye hogy visszaess, csak ha egyáltalán nem foglalkozol az angollal. Sokan aggódtok, hogy a lassú szövegeket értitek csak meg, és a gyors vagy normális beszéd nem megy. Nos, ezért szoktam mondani, hogy ezen ne legyen figyelmed, gyakorlással eljutsz a gyors beszéd megértéséig is, de ez egy szint. Javaslom, hogy ezt a szintet feltétlen célozd meg, tanfolyamommal ez elérhető!

Hallás utáni értés: Megérted a világos, mindennapi beszéd lényegét, ha olyan témákról esik szó, mint a munka, a tanulás, a szabadidő, stb. Ki tudod szűrni a lényeget azokból a rádió- és tévéadásokból, amelyek aktuális eseményekről, szakmai vagy érdeklődési körödnek megfelelő témákról szólnak, ha eléggé szépen és tagoltan beszélnek.

Olvasott szöveg értése: Megérted a főként köznyelven, vagy a munkádhoz közvetlenül kapcsolódó szaknyelven megírt szövegeket. Magánlevélben megérted az események, érzelmek vagy kívánságok leírását.

Beszédkészség: Elboldogulsz a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tudsz venni az ismert, az érdeklődési körödnek megfelelő, vagy a mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás, munka, utazás, aktuális események) folyó társalgásban. Világosan és kellő részletességgel fejezed ki magad számos, érdeklődési körödbe tartozó témában. Ki tudod fejteni a véleményedet valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezed a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

INTERMEDIATE – középszint (B2)

Bár az elnevezés ezt hívja középszintnek, ez is egy haladó, stabil szint, de hát ugye még van ennél magasabb szint is. A B2 már az a szint, ahol megérkeztél a hegy tetejére, és mindent kiválóan látsz, és magabiztos vagy.

Hallás utáni értés: Megérted a hosszabb beszédeket és előadásokat, illetve még a bonyolultabb érveléseket is követni tudod, amennyiben a téma számodra elég ismert. Többnyire megérted a híreket és az aktuális eseményekről szóló műsorokat a tévében. Általában érted a filmeket, ha a szereplők köznyelven beszélnek.

Olvasott szöveg értése: El tudod olvasni azokat a cikkeket és beszámolókat, amelyek jelenkori problémákkal foglalkoznak, és szerzőjük véleményét, nézetét fejtik ki. Megérted a kortárs irodalmi prózát.

Beszédkészség: Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre vagy képes. Aktívan részt tudsz venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejted a véleményedet. Világosan és kellő részletességgel fejezed ki magad számos, érdeklődési körödbe tartozó témában. Ki tudod fejteni a véleményedet valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezed a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Tanfolyamommal beléphetsz erre a szintre, hiszen megtanítalak, hogyan érd el azt a szókincset, amivel ténylegesen megértheted a filmeket. Mint látod, ezen a szinten még “csak” belépsz a filmek értéséhez, nem azt jelenti, hogy minden filmet megértesz, de a főbb információt már ki tudod szűrni, és természetesen van még szókincsileg hova fejlődni.

UPPER-INTERMEDIATE – haladó (C1)

Ez a szint és a következő szint már tényleg magas szintű nyelvtudást feltételez, amihez bizonyos fokú lexikális tudás is kell, mert ha a saját nyelveden sem vagy képes megfelelni az itt leírt követelményeknek, akkor ez angolul sem fog menni, ezért e szerint mérlegeld, hogy eddig szeretnél-e eljutni. Hiszen gondolj csak bele, azt kéri, hogy olyan dolgokat is megérts, ami nem kapcsolódik szakterületedhez. Hát, sokszor ezt saját nyelvünkön sem értjük, tele szakszavakkal, ezért én személy szerint furcsának ítélem meg a követelményeket, de hát ez az én véleményem.

Hallás utáni értés: Még a nem világosan szerkesztett és rejtett jelentéstartalmú, hosszú szöveget is megérted. Szinte erőfeszítés nélkül érted meg a tévéműsorokat és a filmeket.

Olvasott szöveg értése: Megérted a hosszú, összetett, tényszerű és irodalmi szövegeket; érzékeled bennük a különböző stílusjegyeket. A szakmai cikkeket és a hosszú műszaki leírásokat akkor is megérted, ha nem kapcsolódnak szakterületedhez.

Beszédkészség: Folyamatosan és gördülékenyen fejezed ki magad, ritkán keresel szavakat és kifejezéseket. A nyelvet könnyeden és hatékonyan használod a különböző társadalmi és szakmai kapcsolatokban. Gondolataidat, véleményedet pontosan ki tudod fejteni; hozzászólásaidat a beszélőtársakéhoz tudod kapcsolni. Világosan és részletesen tudsz leírni bonyolult dolgokat úgy, hogy más kapcsolódó témaköröket is bevonsz, egyes elemeket részletezel, és mondanivalódat megfelelően fejezed be.

Ezt a szintet tanfolyamom nem érinti, mivel itt már olyan szakmai, irodalmi művek az alapfeltételek, amelyek nem mindenkit érintenek. Ez már túlnő a mindennapi nyelvezeten.

ÍRD MEG NEKEM A HOZZÁSZÓLÁSBA, HOL TARTASZ MOST, ÉS MEDDIG SZERETNÉL ELJUTNI