Angol szótár – 1. szint2018-11-15T20:39:20+00:00
Angol szótár online

Ha a rizsa nem érdekel, töltsd le az angol szótárt az oldal alján lévő gombra kattintva!

A hallás utáni angol szövegértés mellett a másik gyenge pont az angol szókincs szokott lenni. Ha te is úgy érzed, kevés a szókincsed az angolban, és azért nem mersz beszélni angolul, akkor olvasd végig tanácsom, mert jó kis tippeket és segítséget is kapsz tőlem.

Ahhoz, hogy a mindennapi élet társalgásában angolul részt tudj venni, és beszélgetni tudj angolul, nem kell több tízezer szavas angol szókinccsel rendelkezned, de kb 2000-3000 szavas angol szókincs azért nem árt.

Viszont fontos, hogy azokat a szavakat, amelyeket már úgy érzed, tudsz, azt nagyon jól tudd. Bár, én úgy gondolom, nem létezik olyan, hogy tudni, és nagyon jól tudni.

Vagy tudod, vagy nem tudod. Ez bizony fekete és fehér. Ha beszéd közben gondolkodnod kell a szavakon, vagy hallgatás közben fordítgatod a mondatokat, akkor bizony nem tudod a szavakat. Sokan írjátok nekem, hogy felismeritek írásban, de hallás után nem megy: ez nem tudás!

CSAK ismered őket, ismerősek, mert már találkoztál velük, olvastad, hallottad stb.

Kezdő és haladó tanulók is gyakran kérdezik meg tőlem, hogy akkor mondjam meg, hogyan kell szavakat tanulni.

1. az angol szavakat – főleg, amikor kezdő vagy még – tanuld képekkel. Noémiangol Online Alaptanfolyamomon a szavakat mind képekkel és hanggal tanuljuk.

Tanfolyamon kb 3000 angol szó van, vagyis az alapszókincset oktatom neked.

A gyakran használt angol szavak maradnak meg leginkább. Olyanok például, amelyek nap mint nap körülvesznek, mert a mindennapi élet részei. Emlékszel pl ezekre az angol szavakra?

armchair

table

bottle

A főneveket nem baj, ha nem szövegkörnyezetben tanulod, hiszen mivel tárgyakhoz kötheted, sokkal jobban megmaradnak, de a képek elengedhetetlenek.

2. az angol szavakat muszáj meghallgatnod, mielőtt megtanulnád. Hiába van angol kiejtés is melléírva, akkor is hallgasd meg többször és ismételd többször, mielőtt te magad kimondanád. Ha nincs hangos szótárad, szerezz be egyet, mert másképp nem megy, és bizony ha nem helyes kiejtéssel mondod a szavakat, akkor mintha nem is azt a szót használnád. Ha velem tanulsz tovább, akkor a képes hangos szótár adott!

3. amikor meghallgattad és kép is volt hozzá, akkor olvasd el a szóhoz tartozó példamondatot, vagy azt a szövegkörnyezetet, amelyben olvastad. Ez sokat segít neked a használatára vonatkozóan, és sokkal könnyebb megjegyezni.

4. Te magad is alkoss az ANGOL szóval mondatokat. Ha kezdő vagy, és még nem tudsz sok szót angolul, akkor ágyazd magyar mondatokba. Ne érdekeljen, hogy furán hangzik. A pizza és a chat (cset) is már részét képezik a magyar nyelvnek, és még sorolhatnám. Mégsem furcsa, ha azt mondom, kérek egy pizzát.

Írok ide pár példát:

Ma reggel csak egy tea ittam, mert nem volt itthon coffee.

Leesett az apple a fáról, a children meg összeszedték.  Ülj le abba az armchair, nagyon kényelmes.

És még sorolhatnám. A lényeg, hogy ne egy-két mondatot alkoss, hanem sokat. Ha ezeket le is írod, akkor még az íráskép is megmarad.

Hogy sokáig tart? Próbáld ki. Ha sokáig tart, azt jelenti, hogy angolul próbálsz megfogalmazni mondatot, ami gyakorlásnak nagyon jó, de nem ez a cél. A cél, hogy az ÉPPEN AZ ANGOLUL TANULT SZÓT tudd használni, és ne gondolkozz semmilyen más szón vagy nyelvtanon.

Ha így teszel, pár perc alatt akár húsz angol mondatot is alkothatsz, és garantáltan megmarad a szó angolul. Ha nem, az azt jelenti, hogy nem alkottál ELÉG MONDATOT.

Mert mi is a tudás? TELJES BIZONYOSSÁG. Ha teljesen biztos vagy egy-egy szóban, akkor nem kell fordítgatnod magadban, és meg tudsz szólalni, érteni fogod a hozzád beszélőket. Ha így teszel tanulmányaid során, akkor könnyedén fogod az angolt tanulni.

Ne feledd, minél többször használsz (hallasz, olvasod, beszélsz) egy ANGOL szót, annál biztosabban megmarad, és annál biztosabb, hogy te is használod, nem csak felismered.

5. És végül, ne használj olyan ANGOL szótárt, amely még túl nehéz neked. Például nagyon közkedvelt a SZTAKI, viszont kezdőknek ez túl nehéz. Először is azért, mert a szavak használatát nem magyarázza meg, másodszor sok olyan jelentést megad, amire még semmi szükséged, és épp ezért nehéz kiválasztani a számodra szükséges jelentést.

Angol tanfolyamom első szintjéhez készítettem ezt a szótárt, amit most átadok neked ajándékba.


TÖLTSD LE A SZÓTÁRT