„Nos, Te megálmodtad az ideális angol tanfolyamot, ami TÉNYLEG HALLÁS UTÁN tanít engem. Jose”

Valld be őszintén, te is a szemeddel tanulsz, igaz?

Leülsz, elolvasod a szöveget, elolvasod a nyelvtani szabályt, majd megírod a tesztet, a feladatokat.

De miért nem a füleddel tanulsz? Mindent hallanod kellene, és a feladatokat szóban kellene elvégezned. Az írást és az olvasást le kellene csökkentened.

Most nem arról beszélek, hogy ne írj, ne olvass, hiszen ha azzal van gondod, vagy azt szeretnéd fejleszteni, persze,hogy szükséges.

Most azokhoz szólok, akiknek a hallás utáni értéssel, tehát a beszéd értésével van gondjuk.

Mit szoktál csinálni?

Fogod a hallás utáni szöveget, elindítod, majd elvégzed a tesztet.

De tudtad, hogyha a saját nyelveden hallgatnád és tesztet végeznél el utána, akkor sem biztos, hogy több eredményt érnél el? A vizsgán jól mutat, de tanulásra nem alkalmas.

Tanulásnál elsősorban a füleddel kellene tanulnod. A füleddel hallgatnod a szöveget, majd a füleddel értelmezned, a hangszálaiddal gyakorolnod, és a szemeiddel való tanulásnak csak utána kellene jönnie.

Furcsán hangzik, igaz? Megszoktad már, hogy a szövegeknél ott van az írott szöveg is, és olyan megnyugtató, hogy akkor jobban megérted.

De emlékezz a múlt heti tesztre. Hány szót értettél meg? Ha a fele megvolt, még akkor is érthetetlen a másik fele. És megint mit teszel, kikeresed a szót, és a szemeddel tanulod, majd a hangoddal, de semmiképp nem a füleddel.

Évek óta tanulsz, és a hallás utáni értésed … hát, mondjuk úgy, szegényes.

Nos, én megálmodtam az ideális módszert, ami TÉNYLEG HALLÁS UTÁN tanít téged. Ez pedig a Fülesprogram, ide kattintva olvashatsz is részleteket. Ennek második része a FÜLESLECKÉK, amit már el is kezdtem megcsinálni, és szeretném, ha megismerkednél vele. Ez nem egy teljes lecke, hiszen a teljes leckéhez nem csak hanganyag tartozik, hanem írott szöveg és feladat is.

Mondhatnád erre, hogy akkor mi a különbség. Ha a Fülesprogram részleteit elolvasod, megtudhatod, de röviden a lényeg, hogy először a füleddel tanulj és csak utána a szemeddel.

Ez a szöveg nem teljesen kezdőknek szól, de ha kezdő vagy, akkor is elvégezheted, mert érzékelni fogod az első lépés és a 4. lépés közötti különbséget, azaz a megértésed.

Ha az a problémád, hogy írásban felismered a szavakat, de kimondva nem, akkor a „Fülesleckék” neked készül.

0. lépés: olvasd végig a lépéseket, hogy tudd, mi is a teendőd.

1. lépés: hallgasd meg a szöveget. Ha igazán tesztelni akarod magad, akkor egyetlen egyszer hallgasd meg. Nem tudom ellenőrizni, rád van bízva, jó? Ez egy fél perces szöveg, tehát nem hosszú.

2. lépés: fogj egy papírt, és írd le a tartalmát, szigorúan magyarul, ez nem diktálás. (igen, írnod kell, mert ez most egy teszt, mert a végén szeretném, ha össze tudnád hasonlítani majd, mit fejlődtél) Amit értettél elsőre, azt írd le. Ha csak szavakra emlékszel, akkor azt.

3. lépés: ezután a másik hanganyagot kell elindítanod. Ezen a hanganyagon értelmezem neked a hallottakat, tehát a füleddel fogod megtanulni a szavakat, kifejezéseket, és még a nyelvtant is! Nem írhatsz semmit, csak figyelj és hallgass! Ez a felvétel kb 20 perc hosszú, így csak akkor állj neki, ha van erre időd, de hidd el, megéri. A „Fülesleckék” tanulói természetesen le tudják majd tölteni maguknak.

4. lépés: ismét az eredeti szöveget kell lejátszanod. Ha vége, hasonlítsd össze az értésed azzal, amit először leírtál. Nos, volt különbség?

Ha kérdésed van vagy csak véleményt szeretnél írni, jobb oldalon találsz egy kis ablakot, oda írhatod nekem az üzeneted, kérdésed. Ha ONLINE vagyok, azonnal reagálok is, ha OFFLINE vagyok, akkor igyekszem minél hamarabb reagálni.

TI ÍRTÁTOK NEKEM

2017. január 13.

NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY BEVÁLT. NOÉMI

super ez a modszer gratulalok nagyon hatekony csak igy fogok tanulni lippaine kati

KÖSZÖNÖM. AZÉRT REMÉLEM, MINDEN KOROSZTÁLY DÍJAZZA:)) NOÉMI

Amikor elkezdted a Füles Programot már hallottam ezt a szöveget,emlékeztem rá!Öreg pedagógusként ,csak dícsérni tudom kellemes ,nyugodt hangodat,magyarázatodat!A fiatalabb diákjaid biztosan díjazzák!Gratulálok,várom az újabb feladatokat!KM

2017. január 13.

KÖSZÖNÖM JÁNOS! ÍGÉREM, NEM HAGYOM ABBA:)) NOÉMI

Kedves Noémi-tündérke ! bámulatos az a lelkiismeretes és eredményes igyekezeted, amivel igyekszel rávenni a nyelvtanulásra, a hétköznapok darálójában. Köszönöm, és ne hagyd abba ! Mert mi kicsit kényelmesek, lusták vagyunk… Donát János

2017. január 13.

Érthetővé vált. Sokszínű példákkal hasznos.

2017. január 12.

De jó! Köszönöm. Már megérte megcsinálnom. További jó tanulást. Noémi

Nagyon jó. Hát igen, a gzorsaság miatt keveset értettem belőle, de ezt kell gyakorolnom. A magyarázataid is kitünőek, több olzan szabályt tanultam, amit eddig nem ismeretem. Koszönöm.

2017. január 12.

Csak annyit tudok irni, hogy szenzacios!

NAGYON KÖSZÖNÖM, ÖRÜLÖK:)) NOÉMI

2017. január 12.

Köszönöm a véleményed. Igen, a szöveg gyors, de ez nem kezdőknek szól már, majd ha kezdőt is küldök, nézd meg azt is, hátha az már könnyebb lesz. Többször érdemes elvégezni a hallgatásos gyakorlást, akkor lesz igazán eredménye, főleg, ha a szavakat is megtanulod:)) Noémi

Túl gyors volt a szöveg, de a megértett szavakból összeállt a tartalma. A Te magyarázatodat végighallgatva a nyelvtanát is megértettem, de a szöveg továbbra is túl gyorsnak bizonyul. Csodás a módszered!!!!!!!!!!! (névtelen üzenet)

2017. január 11.

KEDVES VAGY, KÖSZÖNÖM, ÉS NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY HASZNOSNAK TALÁLOD. JÖN MÉG, FIGYELD!

NOÉMI

Kedves Noémi! Csodálatos a hangja és nagyon kellemes hallgatni Önt, szép artikuláció és magyar/angol kiejtés. Nagyon tetszik, gratulálok, rendkívül hasznos és nagyon segítő ez a fajta tanítási módszer. Tóth Gabi

2017. január 11.

KEDVES ENIKŐ! KÖSZÖNÖM, HOGY ÍRTÁL, ÉS ÖRÜLÖK, HOGY TETSZIK. A MUNKAFÜZET CSAK A FIZETŐS VERZIÓBAN LESZ LETÖLTHETŐ, DE LESZ OLYAN PRÓBALECKE, AMIBE BELETESZEM AZT IS. NEM TUDOK MÉG NEKED IDŐT MONDANI, MERT ELÉG HOSSZADALMAS EGY-EGY LECKE ELKÉSZÍTÉSE, DE ÉN NAGYON SZERETNÉM, HA FEBRUÁRBAN MÁR KÉSZEN LENNE AZ ELSŐ „FÜLESLECKE” CSOMAG.
SZÉP NAPOT: NOÉMI
szia, Nakem nagyon etszik ez a program, most vegig is csinaltam nagyon szuper es nekem pont erre lenne szuksegem a vegen azt mondod hogy csinaljuk meg a munkafuzetet de en nem talatam olyat itt most azt hol tudom megtalalni? volna meg egy kerdesem lehet tudni hogy ez a program mikor indul be? Enikő

2016. október 5.

Ez az anyag és a módszertan egyszerűen csodásnak tűnik, nagyon élveztem minden percét, még akkor is, hogy elsőre néhány szón kívül szinte semmit nem értettem a szövegből. Sajnos elsőre természetesen nem tudtam visszamondani az értelmezés, magyarázat és megértés után sem a mondatokat, de bízom benne, hog néhány gyakorlás után ez is sikerülni fog. Ezt a módszert fantasztikusnak érzem és örülnék sok ilyen hanganyagnak! Üdv. Somogyi Miklós

KEDVES MIKLÓS! NAGYON KÖSZÖNÖM A VÉLEMÉNYED, ÉS ÖRÜLÖK, HOGY SIKERESNEK ÍTÉLED MEG. LESZ MÉG TÖBB ILYEN.
NOÉMI

2016. október 2.

SZUPER:)) NOÉMI

Az angol szövegből csak néhány szót értettem. De így hogy öntől is hallottam lassabban így jobban megértettem. (névtelen üzenet)

2016. szeptember 13.

SZÍVESEN:)) NOÉMI

Nagyon tetszett. Bár elég gyors volt. Elsőre nem is értettem igazán, csak részleteket. Több ilyen feladat kellene. Nagyon hálás vagyok ezért. Köszönettel: Erika

2016. szeptember 6.

ÖRÜLÖK, EZ VOLT A CÉLOM, HOGY JOBBAN MENJEN. NOÉMI

Elsőre szinte semmit sem értettem, a szöveg gyorsasága miatt. A magyarázat után már jobban ment. (névtelen üzenet)

2016. szeptember 2.

SZUPER, ÖRÜLÖK SANYI!

NOÉMI

Kedves Noémi ! Nagyon jó ez a módszered ! A szöveg gyorsasága eléggé megnehezíti a dolgomat. De ahogy elmondod lassan is és lefordítod és megmagyarázod, nagyon jó. Ha eljutok oda (biztos sokadik meghallgaás után) hogy érteni fogom ezt a gyors szöveget , sokkal könnyebb lesz érteni a normál tempójú szöveget is !!! Sanyi.

2016. szeptember 1.

Kedves Noémi! Az első hallgatás után szinte semmit sem értettem, annyira gyors volt nekem a szöveg, pedig – mint a magyarázó szövegedből később kiderült – szinte az összes szót ismertem. Az újbóli hallgatás után „már csak” az összevont alakokkal és a beszéd sebességével (gyorsaságával) „gyűlt meg a bajom”. Köszönöm! (névtelen üzenet)

2016. augusztus 29.

Szamomra nem volt konnyu a feladat.Nem mondhatom el,mint elozoleg,hogy vegul megtanultam.Ertek szavakat,de nehezen ertem a mondatokat.Nagyon jok a magyarazataid a gyakorlat,a modszered! Tobbszor is vegigmentem a lepeseken.Most ,egy kicsit jobban ertem a szoveget.Orulok,amelyik mondatot ertem es meg is tudom ismetelni.Meg tobbszor szeretnem atvenni,megismetelni,ahhogy tanacsolod is!
Margit

2016. augusztus 26.

KEDVES TANULÓM! EZ EGY ÍZELÍTŐ A FÜLESLECKÉK-BŐL, AMIT ITT AZ OLDALON MEGTALÁLSZ, ÉS FOGOK MÉG KÜLDENI PRÓBALECKÉKET, DE A FÜLESLECKE CSOMAGOK MÁR NEM LESZNEK INGYENESEK. EZEKET MAJD LE LEHET TÖLTENI SAJÁT GÉPRE, ÉS A MUNKAFÜZETET IS KI FOGOD TUDNI NYOMTATNI.

Látom a különbséget, s a látott szöveg alapján jobban is értettem mindent. Köszi a lassított beszédet és a magyarázó szöveget. Mit kell tennem , hogy a füles program ne tünjön el idő előtt a gépemről. ill . ha később is elővenném… (névtelen üzenet)

2016. augusztus 24.

ÖRÜLÖK, HOGY TETSZETT, IGEN, EZT SZERETNÉM ÉN IS, HOGY ÚGY TANULJ, MINT AHOGY EGY GYEREK TANULJA A NYELVET,MÁR AMENNYIRE ANYANYELVI KÖRNYEZETBEN EZT LEHET. NOÉMI

Kedves Noémi, klassz ez a módszer! Ez azt szimulálja, ahogy egy kisgyerek tanulja a nyelvet. Ő is sokszor hall egy adott kifejezést, más-más szövegkörnyezetben, míg végül megérti, amit hall. Nem véletlen, hogy ha egy „szemmel” tanult (angol) szöveget hall az ember, nem érti, hiszen a hallott szó többnyire más, mint a leírva megtanult. Németül tárgyalóképes vagyok, de németben ennek nincs nagy jelentősége. Ott a hallott nyelv nem tér el annyira az írottól, mint az angolban. Németben leginkább csak a sebességben van eltérés, de a hangalak nem változik lényegesen. (Egy hadarva beszélőt persze az anyanyelvén is nehezen ért az ember, de németül ritkán kerül sor olyasmire, hogy „spell, please”.) Vélhetően ezért van az, hogy angol után a német viszonylag könnyen megtanulható, míg fordítva vért izzad az ember. Kíváncsian várom a további leckéket.
Üdv, Gábor

2016. augusztus 23.

Elsőre csupán néhány szót ismertem csak fel. A részletes elemzésnél sok segítséget kaptam, és arra is rájöttem, hogy a szókincsem is kevés volt a megéretéshez. A mondatok ismétléséhez nekem nagyon kevés volt az idő. Alig kezdtem el, már jött a következő értelmező magyarázat. Köszi. Dobos Péter

2016. augusztus 23.

KÖSZÖNÖM. IGEN, SZERINTEM IS:))) NOÉMI

Nos, Te megálmodtad az ideális angol tanfolyamot, ami TÉNYLEG HALLÁS UTÁN tanít engem. Jose

2016. augusztus 22.

KEDVES KATI! EBBEN AZ ESETBEN EGYSZERŰBB SZÖVEGEKET KERESS. SAJNOS A DALOK SEM  A LEGJOBBAK EBBEN AZ ESETBEN, HISZEN SOKSZOR AZOK MÉG KOMPLIKÁLTABBAK, MINT EGY ÖSSZEFÜGGŐ SZÖVEG, HISZEN GONDOL CSAK BELE, EGY DAL TULAJDONKÉPPEN ZENÉS VERS, MÁRPEDIG A VERSEK NEM KÖNNYŰEK. ÉRDEMES EGYSZERŰ SZÖVEGEKET FELVENNED, ÉS MAGADDAL VINNED. MI AZ EGYSZERŰ? AMINEK A SZÓKINCSÉT ÉRTED, ÉS A NYELVTANIÁT IS ÉRTED, VAGYIS KEVÉS ÚJ SZÓT TARTALMAZ. HA CSAK A GYORSASÁGA MIATT NEM ÉRTED A SZÖVEGET, AKKOR JÓ A SZINT. HA EZEKET A SZÖVEGEKET FELDOLGOZOD AZ ÉN MÓDSZEREMMEL, AKKOR RAKÉTASEBESSÉGGEL FOGSZ HALADNI:)
ÜDV: NOÉMI

Kedved Noémi! Köszönöm a leckét! Nem ment jól sem amikor csak szavak voltak sem a mostani.Sajnos a szövegből ha 1-2 szó ismerős mire próbálnám megérteni az egész mondatot már legalább két mondattal odébb tart. Nagyon szeretek zenét hallgatni ls ott is próbálom kihallani a szöveget ha tehetem a filmeket is angolul nézem magyar felirattal,de úgy érzem soha nem fog menni,hogy megértsem.Üdv: Kati