TURISTA-ANGOL 1. RÉSZ

Sokaknak azért van szüksége az angol nyelvre, hogy turistaként ne vesszenek el.

Turistaként nem kell feltétlen akadémia szinten értened és beszélned, bár ahhoz, hogy minden „bajból” kivágd magad, nem árt egy jó erős, stabil angol tudás.

De nem feltétlenül szükséges.

Ezt a sorozatot azoknak készítem, akiknek nincs „komolyabb” céljuk az angollal, nem akarnak nyelvvizsgát tenni, és valójában nem a mindennapokban akarják használni, viszont szeretnének „túlélni”, ha külföldre mennek.

Ehhez nem elegendő egy útiszótár, vannak bizonyos területek, amelyeket nem árt, ha begyakorolsz még utazásod előtt.

Ezek azok a szavak, kifejezések, amelyeket TUDNOD KELL, mert nem lesz időd keresgélni a szótáradban.

SZÁMOK – NULLÁTÓL 20-IG

Képzeld csak el az életed számok nélkül!

Nagy bajban lennénk. Életünk minden területén szükség van rá, ezért ha turistáskodsz, lehetetlen, hogy ne legyen rá szükséged.

Nem csak képesnek kell lenned kifejezni angolul a számokat, de fel is kell ismerned őket, ha  neked mondják.

Ha nem tudod a számokat, akkor nem érted meg a szobaszámod, nem tudod a telefonszámokat elmondani vagy megérteni, és ha vásárolni akarsz, akkor se túl praktikus, ha papírra kell leírnod, ha valamit venni akarsz, de leginkább az fontos, hogy megérts, amikor a másik elmondja neked, hogy mi mennyibe kerül.

Első lépésként nézd meg a videót és ismételd hangosan, hogy a helyes kiejtés rögzüljön.

Majd tanuld meg fejből 0-20-ig a számokat ODA-VISSZA!

Gyakorlás

Az első feladatod egyszerű lesz. Elhangzik egy szám, amit be kell írnod az üres helyre. Számmal írd be, ne betűvel! A diát te irányítod, a szürke „képernyő” alatt van egy sáv, benne karikákkal, arra kattint! Az utolsó Dia az eredményed mutatja, és megcsinálhatod újra a feladatot, vagy megtekintheted a megoldást is.

TELEFONSZÁMOK

Telefonszámokkal lehet igazán gyakorolni a számokat, hiszen angolul egyesével mondod el rendszerint. A brit angolban a nulla (oú), míg az amerikai angolban (zíróú) a nulla a telefonszámok esetében.

Nem hosszú telefonszámokat fogsz hallani, írd be őket a példa szerint.  Számmal írd be, ne betűvel! A diát te irányítod, a szürke „képernyő” alatt van egy sáv, benne karikákkal, arra kattint! Az utolsó Dia az eredményed mutatja, és megcsinálhatod újra a feladatot, vagy megtekintheted a megoldást is.