“Nagyon nehezen tudok összerakni mondatokat, és bár nagyjából megértem, amit nekem mondanak, de nem tudok beszélni. Hogyan tudnám fejleszteni a beszédkészségem?”

Ha ismerős a fenti mondat, esetleg nálad is a beszédkészség a leggyengébb láncszem, akkor olvass tovább, mert jó ha ezeket tudod!

A beszédkészség fejlesztés szavakkal kezdődik, majd mondatokkal, és csak utána jön az önálló gondolatok kifejezése, párbeszédek gyakorlása. Ennek megértéséhez hoztam azoknak a szinteknek a bemutatását, amin végig kell menned, és annak megértetését, hogy ezeket bizony lehet önállóan is gyakorolni, ha olyan tananyagod van! Ez utóbbi bemutatására hoztam egy angol kérdőszót gyakorlását, ahol a lenti három lépést hangosan, önállóan is tudod gyakorolni, rögzíteni!

1. SZINT: KIEJTÉS

Nagyon sok tanulóm ezen a szinten van megrekedve: az angol kiejtésen. Ha újrakezdő vagy, és már nagyon sok nyelvtant megtanultál, megy az írás is, de a beszéd nem, akkor lehet, a kiejtésnél vagy leragadva, és ezért javaslom, hogy ÚJ TANULÁSI MÓDSZERREL kezdj neki a tanulásnak, mert ezek a szintek, amiket röviden leírok, így követik egymást.

A kiejtés az első. Ha a kiejtésen figyelmed van, akkor nem fogsz tudni a következő szintre lépni, mert folyton azt figyeled, jól mondtad-e, vagy nem érted a hangok miatt a kiejtett szavakat. Lehet, hogy te már régóta tanulsz angolul. Az is lehet, hogy sok mindent megértesz, de ha a kiejtésen figyelmed van, akkor nem tudsz figyelni a következő szintre sem, mert mindig azt figyeled, jól ejted-e ki a szavakat.

2. SZINT: SZAVAK

Addig nem fogsz tudni szavakat megtanulni, amíg a kiejtésen van a figyelmed. Ezért, amikor angol szavakat tanulsz, az első lépés, a kiejtés ízlelgetése, rengeteg ismétlés, ezért készítek hanganyagot és videót a leckéim szókincseihez, mert főleg az elején még a kiejtésen van leragadva a tanuló, és sokszor egy “haladó” tanuló is. Hány ezer szó, amit úgy gondol a tanuló, hogy megtanult, de hallás után nem érti, és ő maga sem tudja kiejteni. Azok nem teljes mértékben megtanult szavak, hiszen “csak” akkor ismeri fel, ha le van írva!

Ha te írásban felismered a szavakat, de hallás után nem, illetve nem tudod kimondani, mert a magyar szó jelenik meg az elmédben, és azt fordítod magadban, akkor Te a 2. szinten vagy leragadva, azaz nem megfelelően tanultad eddig a szavakat.

Megoldás: Olyan tananyagot szerezz be, ahol hallás után tudod a szavakat tanulni (a legjobb, ha képekkel illusztrálva), és olyan szótanulási módszered van, amellyel hosszútávon eléred, hogy ne fordítgass magadban, csak tudd, értsd és kész. Vár a 300 leckés online alaptanfolyamom!

3. SZINT: MONDAT – MONDAT SZERKESZTÉS

Szándékosan nem nyelvtannak írom, mert ez a szint arról szól, hogy képes vagy szóban helyes, érhető mondatokat kimondani. Ehhez ismét csak szükség van az előzetes szintekre. Ne legyen figyelmed a kiejtésen, ízlelgesd a kiejtést, de a szavakat képesnek kell lenned megérteni, kimondani. VISZONT: A mondat szerkesztés haladóbb lépés. Egy mondat szavakból áll, és bizony ha együtt ejtjük ki őket, máris módosul a kiejtés. Valamint ott van még a mondat szerkezete, amit rögzítened kell. Például a Folyamatos jelen idő szerkezete. Ha gondolkodnod kell, hogy mely szavakból áll össze, akkor nem tudsz mondatot alkotni. Ha gondolkodnod kell, hogy mikor kell használni, akkor nem tudsz mondatot alkotni. Érted már?

EZ MIND-MIND BESZÉDKÉSZSÉG FEJLESZTÉS, ÉS EZEKBEN VISZONYLAG KÉNYELMESEN KELL MAGAD ÉREZNED, CSAK AKKOR MEHETSZ A KÖVETKEZŐ SZINTRE!

Megoldás: Olyan tananyagot válassz, ahol mondat szerkesztést rögzítő hanganyagok is vannak. Ha tanárral tanulsz, akkor törekedj arra, hogy begyakoroltassa veled szóban, hogy még csak gondolkoznod se kelljen, milyen szavakat használj! Vár a 300 leckés online alaptanfolyamom!

4. SZINT: ÖNÁLLÓ BESZÉDRE FELKÉSZÜLÉS

Önálló beszéden azt értem, hogy már “kivonulhatsz” az életbe, részt vehetsz párbeszédekben, vagy mondjuk 2-3 percig már tudsz önállóan gondolatokat elmondani angol nyelven egy másik embernek. Igen, erre is vannak speciális gyakorlataim, melyeket önállóan is gyakorolhatsz. Nem, nem azt akarom mondani, hogy nincs szükséged tanárra, tanulótársra. De mivel ő nem napi szinten van veled, ezért szükséged van olyan módszerre, olyan tananyagra, amelyeket önállóan is tudsz alkalmazni. Ezen a szinten már szövegeket dolgozunk fel, használjuk a 4/3/2 módszert, nyitott párbeszédeket gyakorlunk! Vár a 300 leckés online alaptanfolyamom!

DE: ehhez szükség van az első három szintre!!!

Az alábbi három videó az első három szintet gyakoroltatja!

WHICH kérdőszó használata – A2

WHICH (uics) kérdőszót használjuk akkor, ha kettő vagy több dolog vagy élőlény közül akarjuk megtudni, melyik!

Which is my book? Melyik az én könyvem?

Which is your mother? Melyik a te anyukád?

Beszédkészség fejlesztés

Első lépésként még nem kell tenned semmi mást, csak hallgatnod, hogy a kiejtésen ne legyen figyelmed, de segítségképpen az elhangzott mondatokat látni is fogod! Ha már nincs figyelmed a hallás utáni értésen, akkor ismételheted is a hallott mondatokat, vagy mondhatod a beszélővel együtt!

A második gyakorlatban ugyanazokat a kérdéseket és válaszokat fogod hallani, mint az elsőnél, de most neked kell rámutatnod arra a személyre, akinek a leírását felismered. Mutass rá, vagy válaszd ki stb, és utána jön az írott szöveg is, így le tudod ellenőrizni, hogy jól értetted-e!

A harmadik gyakorlásnál már neked magadnak kell beszélned.

Elhangzik a kérdés, és neked kell HANGOSAN válaszolnod! Gyakorold be alaposan, ha kell többször is, bátran!

Iratkozz fel önállóan is végezhető Online Angol tanfolyamomra, ahol kezdő szinttől a haladó szintig juthatsz a speciális feladatokkal! Jelentkezz most!