Remélem, már kitűzted magad elé, hogy milyen szintre szeretnél eljutni? B1? Esetleg még magasabbra?

Dolgozol rajta keményen, de mégis elégedetlen vagy, esetleg türelmetlen is, hogy „mikor fogsz már végre folyékonyan beszélni”.

Nos, sajnos nem elég a célt kitűzni, tudatosan dolgozni kell rajta, hogy egyre közelebb, és közelebb juss hozzá.

Ha valaki például súlyokat emelget, és kitűzi magának, hogy 150 kiló a cél, akkor nem 150 kilós súlyokkal kezd neki. Szépen apránként végzi, és nagyon jól tudja, hogy képes-e már 50 kilót felemelni vagy sem.  Hasonlóképpen kell neked is haladnod az angol nyelv tanulásában.

Ebben a bejegyzésben azzal kapcsolatban adok tanácsot, hogy mit kell hetente megtenned ahhoz, hogy  ténylegesen a célod felé haladj.

Az angol nyelv tanulása éppen olyan, mint bármi más tanulása. Tudsz nyakkendőt kötni? Én nem. De azt tudom, hogy nem tudok. Cipőfűzőt tudsz kötni? Tudod, hogy tudsz, ugye? Semmi kétséged, ugye? Nos, ugyanez a helyzet a nyelv tanulásánál is. Nincs olyan, hogy bizonytalan vagyok. Akkor az nem tudás. Vagy tudsz valamit, vagy nem. Ez az az adat, amit jól észbe kell vésned.

Ha össze-vissza bóklászol a különböző feladatok között, és nincs egyfajta menetrended a tanulásban, akkor tuti nem leszel jártas a nyelvben. Kell egy menetrend, ami szerint haladsz.

Tudnod kell, mi a következő mérföldkő, amit megteszel. Mert elolvashatsz több száz könyvet, meghallgathatsz több száz hanganyagot, DE: képes vagy….?
Noémiangol Online Alaptanfolyamom minden egyes leckéje  konkrét céllal kezdődik. Leírom neked, mi az, amit el kell érned a lecke elvégzésekor. Se többet, se kevesebbet. Mégis, előfordul, hogy olyan hozzászólásokat kapok, amiben a tanuló leírja, hogy sokat haladt, de mégis bizonytalan még. Kérdezem ismét: képes vagy annak elvégzésére teljes bizonyossággal, amit a célban kifejtettem? Nem? Akkor kérlek, ne menj tovább!

Teljesen mindegy, melyik leckénél vagy, mert ha nem vagy képes beszélni, érteni, CSINÁLNI, akkor nem lehet rád illeszteni a haladó jelzőt.

TANULD MEG FELMÉRNI A SAJÁT HALADÁSOD

Sajnos az iskolai oktatás és még a nyelviskolai oktatás is azért vall kudarcot, mert csoportban végzik. Véleményem szerint mindenki van olyan intelligens, hogy képes magától tanulni, gyakorolni. Hogy miért? Mert nem vagyunk egyformák. Van, akinek sokkal többször kell gyakorolni egy adott helyzetet például, mint a másiknak.

No persze a beszélgetéshez már társ kell, de léteznek már olyan nyelviskolák, amelyeknél a beszélgetés gyakorlása megoldott, a többit pedig önmaguk gyakorolják a tanulók.

Sosem felejtem el, amikor nyelviskolába jártam. Imádtam… az elején. Aztán jöttek a kifogások, hogy sok a munka, nem tudtam megcsinálni a házim stb. Én meg haladtam volna. De lehet fordítva is. Valaki lemarad, mert kevesebb ideje van foglalkozni vele. Valaki veszíteni fog: vagy az, aki száguldana, vagy az, aki lassabb.

Ezt csak azért írtam le, hogy lásd, így igen nehéz tanulni, hogy másokhoz kell igazodj, és te még szeretnéd gyakorolni a számokat, de máris a bevásárlás témája van soron… viszont ahhoz tudni kellene a számokat.

Bárhol tanulj, bármiből, egy dolgot meg kell tenned: tudnod kell, elérted-e az adott lecke, tanóra célját. Egyáltalán tudott-e a cél.

Mondok egy példát: az angol rendhagyó igéket szeretnéd tudni. Egyértelmű! Ha gondolkoznod kell a múlt idejű alakokon, akkor még nincs meg a képességed, ezért még nem szabad a következő leckére menned, hanem gyakorolnod, gyakorolnod, gyakorolnod!

Vagy itt a beszédkészség. A beszédkészség egy folyamat. Nem egyik napról a másikra lesz folyékony. De képesnek kell lenned érzékelned saját magadon a haladásod. Ezért kiváló a 4/3/2 módszer, mert a második körben már jobban megy, a harmadik körben még jobban. Lehet, hogy makogsz, de már nem olyan nagyon.

Képesnek kell lenned arra, hogy észrevenned, jobban kihallod a szavakat egy hallás utáni feladatnál. A papagáj-technika, amit tanfolyamomon végzünk kiváló a hallás utáni fejlesztésre, és a beszédkészség fejlesztésre. Ráadásul, azonnal láthatod az eredményét, mert vagy el tudod ismételni a hallottakat, vagy nem.

Fehér vagy fekete, szürke nem lehet.

MIT IS TEGYÉL KONKRÉTAN

Minden egyes héten nevezz ki egy napot, amikor leülsz, és megfogalmazod a célokat!

Ha a tanfolyamomon vagy, akkor könnyű, hiszen mindent odaírtam. Ha tanárhoz jársz, kérdezd meg, mit fogtok venni, és kérdezz rá, milyen képességet fogsz elsajátítani vele! De akár azt is megfogalmazhatod, hány új szót tanulsz meg.

Minden héten válaszolj a következő kérdésekre:

  • Mit tanultam meg a múlt héten használni?
  • Milyen haladást értem el?
  • Mit tudok már angolul kifejezni? (Pl: képes vagyok az angol ábc-t használni stb.)
  • Min kell keményebben dolgoznom?

Ha már van előző heti céllistád, akkor át tudod nézni, hogy mit tűztél ki.

Fontos! Ne leckemennyiséget tűzz ki, hanem a képességeket írd le, amit ezekkel a leckékkel el lehet érni!

Ha például egy hanganyagot dolgozol fel, akkor kicsit nehezebb a dolog, de ebben az esetben azt nézd, hogy a lecke végére mennyivel jobban értetted meg a szöveget, vagy sikerült-e felmondanod a hanganyag tartalmát, esetleg beszélni róla!

MARADJ MOTIVÁLT

Az angol nyelv tanulásnak – mint mindennek – csak akkor van értelme, ha motivált vagy. Sok tanulóm tőlem várja el, hogy motiváljam, pedig ezt neked kell elérned, igaz, részben  a tananyag is tud motiválni, illetve ha beküldöd a fogalmazásaid, hanganyagaid, akkor a válaszom is tud motiválni, de az alap motivációnak benned kell megszületnie.

Ha évente egyszer, kétszer fogod használni a nyelvet, akkor el kell, hogy szomorítsalak, kevesebb esélyed van az elsajátításra, mint annak, akit valami nap mint nap motivál.

Mi érdekel téged? Van hobbid? Van olyan érdeklődési köröd, amit képes vagy napi szinten csinálni? Bármi. Ha nincs, meg kell találnod, ha van, akkor azonnal kutasd fel a Youtube csatornákat, és nézd, hallgasd napi szinten. Be lehet kapcsolni a feliratokat, és csodásan lehet haladni. Beírhatod ezt is a céljaid közé: napi egy videót megnézni. Biztos van valami, ami hajtana, hogy megértsd.

Találd meg azt a csoportot, akit ez érdekel, és kezdj el beszélgetni velük, írni nekik, hozzászólni stb.

MIT TEGYÉL, HA FÉLÉNK VAGY

Ha félénk vagy, akkor az aktivizáló feladatokat feltétlen csináld meg. Írd meg a fogalmazást, végezd el a beszédgyakorlatot, és küldd el nekem. Ha elérkeztél mondjuk a tanfolyam második feléhez, akkor pedig keress tanulótársat.

Téves megállapítás, hogy egy tanulótárssal nem lehet jól haladni, mert nem tud téged kijavítani. Nem kell, hogy kijavítsátok egymást, tökéletesen fog működni! A cél a beszéd. A nyelvtani dolgokat majd csiszoljátok menet közben.

Tanfolyamomról folyamatosan kapom a visszajelzéseket tanulóktól, akik párba álltak, és így tanulják a leckéim. A beszédgyakorlatokat, helyzeteket együtt végzik, a témákról egymással beszélgetnek.

TUDD, HOGY MIK A GYENGE PONTJAID ÉS GYAKOROLJ!

Folyamatosan kell gyakorolnod, nem hetente kétszer! NAPONTA!

Ha a hallás utáni értésed a gyenge, akkor húzzál bele! Magától nem fog megváltozni. Kereshetsz újabb és újabb tanfolyamokat, könyveket, de ha a „polcra” teszed pihenni, nem fogsz változni.
Ha úgy érzed, a hallás utáni értésed nem változik, akkor valami alapvető dolgot nem csinálsz, vagy máshogy csinálsz, vagy  a mély vízben akarsz úszni, írj, segítek.

Téves elgondolás például, hogy ha te már mondjuk középfokú nyelvvizsgára készülsz, de a hallás utáni értésed borzasztó gyenge, akkor a középfokú hanganyagok hallgatásával jelentős haladást érnél el.

Haladnál, de sokkal lassabban, mintha eleinte könnyebb hanganyagokat hallgatnál.
Nálad ugyanis az a probléma, hogy írásban vagy jó, és a szavakat írott formájukban ismered fel, hallás után nem. Érdemes egyszerűbb szövegekkel kezdened, hogy szokja a füled, majd utána fokozatosan nehezíteni.

Ha a nyelvtanod nagyon gyenge, lehet, hogy a nyelvtani alapkifejezéseket nem érted, azaz a saját nyelved nyelvtanával is gondod van. Igen, ez akadályozhatja a nyelvtanulásod. Szerezz be egyszerű nyelvtankönyvet angolul, vagy iratkozz be hozzám az Alaptanfolyamra, és szedegesd fel az alapvető dolgokat.

Nem tudsz beszélni? Szoktál? Mert ha nem tudsz, akkor nem csinálod, vagy megint visszautalnék a lépcsőzetességre, lehet hogy le kell menned a földszintre, mert túl magasan kezded..

Legtöbbször azonban az a probléma, hogy meg sem próbálod, azaz nem csinálod. Mitől tanulnál meg beszélni, ha nem csinálod? Egyedül vagy? Nem gond, rengeteg beszédkészség fejlesztő feladat van a tanfolyamomon, amit egyedül is kiválóan lehet gyakorolni, és közben találhatsz magadnak beszélgetőpartnert.
Nos, remélem, segíthettem, és szívesen várom hozzászólásod, hogy mi is az, amit hasznosítani tudsz ebből.